Здовбицька громада
Рівненська область, Рівненський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

УВАГА! ПОЖЕЖОНЕБЕЗПЕЧНИЙ ПЕРІОД!

Дата: 21.06.2022 12:50
Кількість переглядів: 219

Фото без опису

Не вперше в пожежонебезпечний період на території Здовбицької сільської територіальної громади фіксуються випадки самовільного спалювання сухої трави, листя та інших рослинних решток.

При спалюванні сухої рослинності на земельних ділянках гине вся мікрофлора, що бере участь у важливих біологічних процесах. Земляний родючий покрив, на якому спалюють траву, відновлюється лише через 5 – 6 років. Окрім того, це стає причиною масштабних пожеж, значних матеріальних збитків, знищення житлових будинків, інших споруд та об’єктів інфраструктури, загибелі тварин, а найголовніше хвороб та травм людей.

Слід зауважити, що виконавчим комітетом Здовбицької сільської ради прийнято рішення «Про заборону самовільного спалювання сухої рослинності, опалого листя та твердих побутових відходів на території Здовбицької сільської територіальної громади» - спалювання рослинних залишків та твердих побутових відходів суворо ЗАБОРОНЕНО!

ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ спалювання промислових та побутових відходів, за винятком – коли це здійснюється з використанням спеціальних установок при додержанні вимог, встановлених законодавством про охорону атмосферного повітря (стаття 20 Закону України «Про охорону атмосферного повітря»).

Відповідно до Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затверджених наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 17 травня 2005 року № 76, прибудинкова територія повинна постійно утримуватися в чистоті, систематично очищатися від сміття, тари, опалого листя. Водночас спалювання всіх видів відходів на даній території домоволодінь і в сміттєзбірниках ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ.

Фото без опису

Відповідно до Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства від 10 квітня 2006 року № 105, на об’єктах благоустрою зеленого  господарства, зокрема ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

- вивозити і звалювати в не відведених для цього місцях відходи, сміття, траву, гілки, деревину, сніг, листя тощо;

- спалювати суху рослинність, розпалювати багаття та порушувати інші правила протипожежної безпеки.

Листя, подрібнені гілки деревини рослин і трав’янисті рештки квітково-декоративних рослин та скошених газонних трав необхідно вивозити на спеціальні полігони або на відведені майданчики для приготування компостів, садових земель та інших органічних добрив.

Суворо ЗАБОРОНЕНО випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду, а також на інших земельних ділянках, що безпосередньо примикають до лісу (у тому числі проводити сільськогосподарські пали) (Правила пожежної безпеки в лісах України, затверджені  наказом Державного комітету лісового господарства України від 27 грудня 2004 року № 278).

Адміністративна відповідальність: штраф до 30,6 тис. грн.

Штраф за знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі складає для громадян: від 270 до 900 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (4590 – 15300 грн.).

Відповідно до статті 77-1 КУпАП штраф за випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, складає для громадян: 180 – 360 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (3060 – 6120 грн.).

Штраф за вищевказані дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, складає для громадян: 360 – 720 неоподаткованих мінімумів доходів громадян  (6120 – 12240 грн.).

Також зазначаємо, що передбачена кримінальна відповідальність: можна потрапити за грати на термін до 10 років!

Згідно зі статтею 245 Кримінального кодексу України знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом караються:

- штрафом від 5400 до 9000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (91800 до 153000 грн.);

- або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років;

- або позбавленням волі на той самий строк.

Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки караються:

- позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

Шановні мешканці Здовбицької сільської територіальної громади - попри воєнний стан господарюйте відповідально, не провокуючи пожежі в екосистемах! Дотримуйтесь елементарних правил пожежної безпеки. Адже одна іскра може спричинити велике лихо.

І ПАМ’ЯТАЙТЕ! Кожен акт підпалу сухої рослинності першочергово це злочин, за який передбачена адміністративна, а в окремих випадках і кримінальна відповідальність! 

Бережіть себе і своїх близьких!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь