Здовбицька громада
Рівненська область, Рівненський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як вберегти себе від захворювання на ботулізм!!!

Дата: 20.06.2023 12:31
Кількість переглядів: 66

Фото без опису

Внаслідок підриву росіянами дамби Каховської ГЕС на водоймах Херсонської, Миколаївської, Запорізької та Дніпропетровської областей розпочався масовий мор риби. Застерігаємо, що мертву рибу або ту, що вмирає, не можна збирати для подальшого зберігання, готувати чи споживати. Жоден спосіб приготування не зробить її безпечною: таку рибу не можна вживати, у т.ч. сушити, в’ялити, смажити чи варити. Ця риба може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи небезпечні хімічні речовини. Споживання її може спричинити виникнення харчових отруєнь, зокрема ботулізму.

Ботулізм – це смертельно небезпечне інфекційно-токсичне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Збудник цієї інфекції – бактерія, яка відноситься до клостридій.

Клостридії у великій кількості присутні в грунті, в річковому мулі, де можуть існувати довгі роки, а також у кишківнику багатьох тварин та риб, звідки з фекаліями потрапляють у ґрунт.

Без доступу повітря клостридії починають виробляти ботулоністичний токсин. Він в 375 тисяч разів сильніший за отруту гримучої змії. Ботулінічний токсин разом з їжею попадає до шлунку людини. В шлунок також попадають і самі клостридії, які продовжують розмножуватись і виробляти ботулотоксин.

Харчові продукти з риби, забруднені клостридіями і недостатньо оброблені, стають причиною захворювання на ботулізм.

Симптоми ботулізму з’являються через кілька годин або через кілька днів після вживання небезпечного продукту. При появі таких клінічних проявів ботулізму як порушення зору (двоїння або туман в очах), невиразність мови, ослаблення ковтального рефлексу, відчуття сухості в роті, нудота, м'язова слабкість, необхідно негайно звернутися за медичною допомогою.

Держпродспоживслужба закликає всіх уникати споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби; м'ясних та грибних консервів; консервів домашнього виробництва, якщо сумніваєтесь у якості продуктів; не варто купувати копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю. Купуючи дану продукцію навіть в закладах торгівлі звертайте увагу на умови її зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності.

Ігнорування хвороби або неправильне та несвоєчасне лікування може призвести до паралічу і навіть смерті.

Пам’ятайте, що хворобу легше попередити, ніж лікувати. Тому ретельно слідкуйте за якістю продуктів, які споживаєте самі та Ваша родина!

 

Рівненське районне управління Головного управління
Держпродспоживслужби в Рівненській області 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь