Здовбицька громада
Рівненська область, Рівненський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Більше 4 мільярдів гривень сплатили платники Рівненщини до зведеного бюджету

Дата: 02.04.2024 15:57
Кількість переглядів: 27

Фото без опису

Платники податків Рівненщини продовжують підтримувати економіку країни, сумлінно сплачуючи до бюджету податки. Так, протягом трьох місяців  поточного року до бюджетів усіх рівнів платниками області сплачено 4 млрд 298 млн гривень. За словами в.о. начальника ГУ ДПС у Рівненській області Андрія Троцка, ця сума на 176,5 млн грн перевищує надходження відповідного періоду 2023 року.

Зокрема, до державного бюджету надійшло 2 млрд  204 млн грн, а місцеві бюджети отримали 2 млрд 94 млн гривень. 

У розрізі основних платежів за три місяці 2024 року найбільші суми надходжень склали з: податку на доходи фізичних осіб – 2,35 млрд грн, податку на додану вартість - 553 млн грн, податку на прибуток підприємств – 400 млн гривень.

Дякуємо платникам за фінансову підтримку держави у складний воєнний час!

Щодо сплати громадянами податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує громадянам, що за об’єкти житлової нерухомості податок для фізичних осіб розраховується за площу, що перевищує для квартир – 60 кв. метрів, житлових будинків – 120 кв. метрів, різних типів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, – 180 кв. метрів.

Базою оподаткування є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.

Ставка податку на нерухомість встановлюється органами місцевого самоврядування в залежності від типу об’єктів та їх місцезнаходження у відсотках до мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року, та не може перевищувати 1,5 % за 1 кв. метр.

Оскільки у 2024 році податок нараховується за звітний 2023 рік, то ставка податку розраховується виходячи із мінімальної заробітної плати, встановленої на 01.01.2023, яка складала 6 700 гривень (таким чином, максимальна ставка за метр квадратний не може перевищувати 100,5 грн (6 700 * 1,5 %)).

Отже, сума податку залежить від ставки податку, встановленої відповідною місцевою радою за місцезнаходженням кожного об’єкта нерухомості та загальної площі таких об’єктів.

Так, наприклад у фізичної особи перебуває у власності квартира загальною площею 65 метрів квадратних. Сума податку розраховується як добуток загальної площі квартири, зменшеної на 60 кв. м, та ставки податку, яка встановлена рішенням органів місцевого самоврядування і складає, наприклад, 1,5 % (100,5 грн за метр квадратний). Розрахунок суми податку: (65-60) * 100,5 = 502,5 грн.

Податкові повідомлення-рішення про сплату сум податку, обчисленого згідно з нормами Податкового кодексу України, та відповідні платіжні реквізити, зокрема, органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, надсилаються платнику податку до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком).

Податкове зобов’язання з податку сплачується фізичними особами протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Звертаємо увагу, що за наявності у власності платника податку об’єкта (об’єктів) житлової нерухомості, у тому числі його частки, загальна площа якого перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) та/або 500 квадратних метрів (для будинку), сума податку збільшується на 25000 гривень на рік за кожен такий об’єкт житлової нерухомості (його частку).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь