Здовбицька громада
Рівненська область, Рівненський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як попередити сказ?

Дата: 07.06.2024 09:29
Кількість переглядів: 38

Фото без опису

Сказ – це гостре інфекційне захворювання всіх теплокровних тварин і людини, за якого уражається центральна нервова система і закінчується смертю.

Хто переносить вірус? Дикі тварини (лисиці, вовки, кажани, гризуни), а також домашні тварини (коти, собаки) та худоба, які заражаються від диких тварин.

Зверніть увагу! Хворі на сказ дикі тварини втрачають страх перед людиною та приходять в населені пункти.

Як передається сказ? Через укус хворої тварини та при потраплянні на слизові оболонки чи шкіру слини хворої тварини.

Ознаки сказу у собак та котів:  Ознаки сказу дуже різноманітні. Найбільш характерні - слиновиділення, водобоязнь, агресивність, параліч, але іноді вони можуть бути відсутні. У собак і кішок сказ протікає в двох формах: буйній і тихій.

Хвора буйною формою тварина стає агресивною, ховається по кутах, часто змінює місце проживання, тікає з дому, гризе неїстівні предмети. Голос - пропадає. Собака стає дратівливою відмовляється від їжі і води, не відгукується на поклик, не слухається господаря. У неї відвисає хвіст і нижня щелепа, рясно виділяється слина, з'являється хиткість ходи. Тварина здатна мовчки, без гавкоту, накинутися на зустрічних і вкусити їх.

Найбільш небезпечна інша форма сказу - тиха. Основні ознаки хвороби можуть бути виражені слабо.

Як запобігти сказу? Вакцинувати домашніх тварин. Не контактувати із дикими та невідомими тваринами та тримати подалі від них своїх домашніх тварин. При укусі та ослиненні хворою твариною – негайно звернутися за медичною допомогою.

Що робити, якщо вкусила (подряпала) тварина чи на шкіру або слизову потрапила слина тварини? 1. Ретельно (10-15 хв) промивати місце ураження проточною водою з милом. 2. Обробити краї рани розчином йоду чи іншим спиртовим розчином. Накласти пов’язку. 3 Звернутися в травматичний пункт для подальшої обробки рани та вирішення питання вакцинації.

Вакцинація  - єдиний метод запобігти розвитку хвороби, навіть якщо вірус вже потрапив в організм людини чи тварини. Травматолог також визначає потребу у вакцинації проти правця, так як рана може бути забруднена землею та минув тривалий час після попередньої вакцинації. Зазвичай, графік вакцинації проти сказу складається з 5 ін’єкцій. Вакцина проти сказу (антирабічна) запобігає виникненню захворювання у 96–99% випадків.

Що робити , якщо покусала домашня тварина (своя чи іншого власника)? Тварину не слід вбивати, а необхідно ізолювати та повідомити ветеринарного лікаря про цей випадок для забезпечення нагляду за твариною протягом 15 днів. Необхідно уточнити вакцинальний статус тварини, а також про те, чи був у неї контакт із дикою твариною. Якщо тварину довелося вбити, то не слід закопувати чи спалювати труп, так як для підтвердження сказу необхідне проведення лабораторного дослідження, яке організовує ветеринарний лікар.

Куди звертатися за недкладною медичною допомогою та призначення вакцинації? Потерпілому необхідно терміново звернутися до лікаря

травматолога КНП «Здолбунівська центральна лікарня Здолбунівської міської ради, вулиця Степана Бандери, 1, Здолбунів, Рівненська область, 35700.

Для здійснення ветеринарного нагляду за тваринами, що нанесли укус, відбору біоматеріалу для лабораторних досліджень. Потерпілому необхідно відразу (після покусу) звернутися до спеціалістів установ ветеринарної медицини, які обслуговують ваш населений пункт  Здовбицька дільниця ветеринарної медицини за адресою: вул. Чеська, 62, с. Гільча, Рівненський р-н, Рівненська обл., тел.0688527508.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь