Здовбицька громада
Рівненська область, Рівненський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Увага!!! Американський білий метелик

Дата: 16.07.2024 15:50
Кількість переглядів: 117

Фото без опису

 

 

Американський білий метелик – «універсальний» карантинний шкідник плодових, декоративних і лісових культур

 

   Як можна здогадатись з назви, походить американський білий метелик з Америки. Саме Північноамериканський континент є його батьківщиною. У 1939-1940 рр. шкідника випадково завезли з вантажем з Північної Америки до Європи (в Угорщину). Історія розповсюдження метелика в Україні починається з Закарпатської області, де у 1952 році його вперше виявили. Після цього поступово шкідник розповсюдився в інших областях країни. Американський білий метелик (наукова назва Hyphantria cunea Drury.) – карантинний шкідник, який пошкоджує 250 (за деякими даними понад 300) видів плодових, декоративних, лісових та інших культур. Hyphantria cunea — це надзвичайно шкодочинний вид. Гусениці шкідника повністю об’їдають листя на деревах, утворюють гнізда, обплітаючи гілки павутиною. Таке пошкодження насаджень призводить до порушення процесів обміну у рослинах та їхнього ослаблення, у підсумку чого знижується врожайність плодових культур, захисна, декоративна, естетична функція зелених насаджень. Окремі рослини ослаблюються та гинуть, особливо при багаторазовому пошкодженні. Звичка вести колоніальний спосіб життя (павутинні гнізда) несе особливу небезпеку для дерев, які ростуть окремо.

Опис комах Розмах крил метеликів 2,5-3,5 см. (самки крупніші за самців). Зазвичай забарвлення крил метеликів білосніжне, але іноді зустрічаються метелики з чорними або темно-коричневими плямами на крилах.Кожна самка відкладає за різними даними від 300 до маже 2000 яєць. Але в середньому плодючість самки – 400-800 яєць. На тривалість розвитку яєць та кількість гусениць які з них відродились значно впливає температура і вологість повітря. Найбільш сприятливими умовами є температура 20-250 С і відносна вологість 70-80%.Гусениці від світло-салатового до коричнево-сірого кольору, опушені. На спинній частині є два ряди чорних бородавок і три ряди оранжево-жовтих бородавок з боків. Голова блискуча чорна (іноді коричнева). Інтенсивність опушення зростає по мірі зростання гусениці. Доросла гусениця завдовжки 25-40 мм.

Спосіб життя  Майже відразу після відродження, гусениці починають живитись і будувати гніздо. Гусениці 1-2 віків утворюють гніздо з декількох листочків, які обплетені павутиною. В кінці 5-го віку гусениць гніздо може досягати розміру 1-1,5 м. Молоді гусениці (1-2 віків) тримаються разом всередині павутинних гнізд. Гусениці 3-4 віків тримаються окремими групами, але все ще в межах одного гнізда, яке на той час значно збільшується і продовжують виділяти павутину. При зрізуванні такого гнізда гусениці знаходяться в павутині і не випадають. На 5 віці гусениці живуть всередині гнізда, але павутину вже не продукують. Після цього гусениці 6-го віку знаходяться в гнізді все рідше, вони перелазять на найближчі листки, а гусениці 7-го віку розповзаються вже по всій кроні дерева і живуть поодиноко. Часто (при спалахах розмноження) гусениць старших віків можна побачити на стовбурах дерев, парканах та стінах будинків.

Ознаки наявності шкідника Основна ознака пошкодження — наявність на деревах павутинних гнізд. Типове павутинне гніздо американського білого метелика сформоване з тоненької павутини, яка обплутує спочатку 1-2, а потім декілька верхівкових листків на гілці. У міру зростання гусені і недостачі їжі всередині гнізда, павутиною обплутуються все нові і нові листки. Згодом гніздом стає ціла гілка чи частина її розміром 1-2 м

 

Державний фітосанітарний інспектор Оксана Ососкало

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь